DOLAR 32,4456 % -0.03
EURO 34,8065 % 0
STERLIN 40,7740 % 0.45
FRANG 35,6623 % 0.16
ALTIN 2.477,92 % 0,63
BITCOIN 2.026.989 -3.41

Başkan Erdoğan müjdeyi verdi! Otoyol ve köprülerle ilgili flaş karar…

Kabine toplantısı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplandı. Yılın ilk Kabine Toplantısı, 2 saat 40 dakika sürdü. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamada, “Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecektir.” dedi.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Başkan Erdoğan müjdeyi verdi! Otoyol ve köprülerle ilgili flaş karar…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle;  2023’ü Türkiye Yüzyılı vizyonumuzla karşılamak için aylar öncesinden hazırlıklara başladık. İçeride ve dışarıda çözülmemiş mesele bırakmamak azmimizin gerisinde cumhuriyetimizin yeni yüzyılına güçlü başlangıç gayesi vardır. Geçtiğimiz yıl son kabine toplantısının ardından, 28 Aralık’ta Yeni Emeklilik Düzenlemesinin müjdesini kamuoyumuzla paylaştık. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) olarak bilinen, binlerce vatandaşımızın uzun yıllardır dile getirilen sorununu herhangi bir sınırlamaya gitmeksizin çözüme kavuşturacak çalışmayı yakında meclisimizin takdirine sunacağız.

Yeni yılın ilk iş gününde ihracat rakamlarını açıkladık. 254,2 milyar dolarlık başarı için tüm sanayicilerimizi tekrar tebrik ediyorum. Son 20 yılda 7 kat arttırdığımız ihracatımızda geldiğimiz seviyeyi önemsiyor ama yeterli bulmuyoruz. Önümüzdeki dönemde ülkemizi büyütme hedefine daha sıkı sarılacak, daha büyük başarıların müjdesini milletimize vereceğiz.

Salı günü, sözleşmeliden kadroya geçen kardeşlerimizle buluşmamızda yeni yılın memur ve emekli maaş artışlarının ilk etabını da açıkladık. Yüzde 25 olarak açıkladığımız bu artış içimize sinmediği için ilgili bakanlarımıza başka alanlardan fedakarlık yaparak bu oranı artırma yönünde çalışmalarını süratle neticelendirme talimatı verdik. Bu sabah Sakarya Arifiye’den yola çıktık. Arifiye’de yeni nesil fırtına obüslerinin TSK’ya teslim terörine katıldık. Yarın esnaflarımıza bir araya geliyoruz. Cuma günü İstanbul’da bu çok önemli bütün muhalefeti oraya davet ediyorum. Rami Kışlamız, İstanbul’un millet kütüphanesi olacak. Mimarisiyle orada tarih yeniden ayağa kalkıyor. Bu konuda Kültür Turizm Bakanıma, tüm mimar mühendis arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Cumartesi günü de inşallah Muğlalı kardeşlerimizle hasret gidereceğiz.

OTOYOL VE KÖPRÜLERE 2023’TE ZAM YOK

Bu vesileyle bir de müjde vermek istiyorum. Otoyol ve köprü hizmetlerinin fiyatlarında yıl boyu herhangi bir artışa gidilmeyecektir. Kamu özel ortaklığıyla hayata geçen projelerimiz plan ve yatırım aşamasındayken birileri tarafından yalan, iftira, çamur atılarak engellenmeye çalışıldı. Halbuki bu model sayesinde kamu bütçesine yük getirmeden pek çok projeyi hayata geçirme imkanı bulduk. Kamu-özel ortaklığı yatırımlarında önümüzdeki yıl dengeyi sağlayacak, 2025’ten itibaren çok daha büyük kazançları ülkemizin hanesine yazacağız.

Bakanlıklarımızın 2022 yılı faaliyetleri ve 2023 planlarımızı size takdim etmiştim. Geçtiğmiz yıl işçi ve işveren temsilcilerin katılımıyla yürütülen asgari ücrette bu yıl 8 bin 507 lira olarak uygulayacağımız asgari ücret hem çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeyecek hem de istihdamı koruma noktasında kararlıyız. Kamu çalışanlarının ve emeklilerinin uzun süredir beklediği Ek Gösterge düzenlemesini Meclis’e sunduk. Madencilik sektöründe bir program kapsamında 10 bin madencinin sağlık gözetimini yaptık. İş arayan vatandaşlarımızı işverenle buluşturan İŞKUR’umuzla 1.4 milyon vatandaşımızın istihdamına aracılık ettik. İşsizlik sigortasından 760 bin vatandaşımızı destekledik. Toplum yararına çalışma programlarıyla 111 bine yakın vatandaşımızın kamu hizmetlerinde değerlendirilmesini sağladık. Sosyal güvenlik şemsiyemizi daha da genişletecek projelerimizi hayata geçirdik. 1 milyon evladımızı sinemayla tanıştırdık. Tarihi alanlarımızdaki çalışmaları dünyada bir rekor olan 700 noktada sürdürerek düzenlemesi biten yerleri ziyarete açtık. Kültür yolu festivallerini 5 şehirde 7 defa gerçekleştirdik. Kültür yolu festivallerini Anadolu’ya yayarak sürdürüyoruz.

TURİZMDE HEDEF YAKALANDI

Turizm geliriyle dünyada 3.sıraya çıkma hedefini yakaladık. Turizm sektörünün nitelikli personel ihtiyacını karşılamak için 3 dilde eğitime geçtik. İlerleyen tarihlerde Muğla, İzmir ve Antalya’nın da bu rehberde yer almasını sağlayacağız. Yurt dışında restore ettiğimiz kültür varlığı sayımızı 140’a çıkardık. Bu yıl kültür ve turizmde başlattığımız çalışmaları katlayarak ülkemizin marka değerini güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Söz verdiğimiz pek çok projeyi milletimizin hizmetine sunacağız. 60 milyon turist hedefiyle sezone başlıyoruz. Kültür yolu festivallerimizi Adana, İzmir, Erzurum, Gaziantep ve Trabzon’a da yayatarak sayısını 10’a çıkartıyoruz. Festivallerimizi yaygınlaştırmayı sürdüreceğiz.

Engellilerden yaşlılara, çocuklardan kadınlara her kesimi destekleyerek hiçbir bireyin kendini kimsesiz hissetmemesi için çalıştık. Biz devletin kimsesizlerin kimsesi olduğu gerçeği sosyal hizmet yelpazemizi genişleterek göstermenin gayreti içinde olduk. 1,1 milyon kişiye bağımlılıkla mücadele farkındalık eğitimi verdik. Evde bakım yardımı alan engeli sayımız 565 binin üzerine çıktı. Engelli istihdamı kapsamında kamuya atananların sayısı 65 bin 700’e yaklaştı.

Bu yıl aile ve sosyal hizmetlerde eşi vefat etmiş kadınlarımız ve Roman vatandaşlarımız gibi ihtiyaç sahibi kesimler için sosyal konut projesi başlatacağız. Yoksulluk sınırına yakın ailelerimizin yanında yer alacağız. Avrupa’dan Suriye’ye kadar sınırlarımız dışındaki tüm etki alanlardaki vatandaş ve kardeşlerimize ilave rehberlik ve destek hizmetleri vereceğiz. Kadınlarımızı hayatın her alanında destekleyecek yeni projeleri devreye alıyoruz.

Yıl boyunca devlet ve hükümet başkanı seviyesine toplam 200 telefon görüşmesi gerçekleştirdik. 37 devlet ve hükümet başkanını ülkemizde misafir ettik. Çalışma ve resmi ziyaret düzenlemek amacıyla 27 ülkeyi ziyaret ettik. İstanbul Tahıl mutabakatını hayata geçirerek 17 milyon ton tahılın dünya piyasalarına ulaşmalarını sağladık. Azerbaycan ile ilişkilerimiz ve iş birliğimiz tarihimizin en üst mertebesine ulaştı. Pakistan’da meydana gelen sel felaketleri sınrasında 15 uçak ve 13 tren yardım malzemesi gönderdik. Kovid 19 salgınıyla mücadele kapsamında Afrika’daki kardeşlerimize 4,5 milyon doz aşı hibe ettik. Küresel ve bölgesel meselelerdeki olumlu katkılarımızı artırarak sürdürecek, barış ve iş birliği kapılarını sonuna kadar zorlayacağız.

BREZİLYA’DA YAŞANAN SON GELİŞMELER

Brezilya’da yapılan seçimlerde meşru olarak devlet başkanlığı görevini üstlenen Sayın Lula’ya yönelik şiddet hadiselerini kınıyoruz. Ulusal Meclis’in, Devlet Başkanlığı Sarayı’nın ve Yüksek Mahkeme binasının basılmasına kadar varan bu eylemlerin demokraside yeri olmadığına inanıyoruz.

ENFLASYON MESAJI

Geçtiğimiz yıl ekonomide ilk üç çeyrekte güçlü ve dengeli büyümeyi sürdürdük. Yıl büyümesini de inşallah ilk sıralarda tamamlayacağız. 31,2 milyonluk istihdamla ekonomi programımızın başarısını ispatladık. İhracatta cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdık. En ciddi sıkıntımız enflasyonu yıllık yüzde 64,27 ile geride bıraktık. Önümüzdeki aylarda bu oranın giderek daha aşağıya indiğini hep birlikte göreceğiz. Mali disiplinden taviz vermedik. Borsa İstanbul, uluslararası düzeyde en yüksek değer artışı sağlayan piyasalar arasına girdi. Enflasyonda yüzde 20 rakamlarını yakalayacağımız bir program uygulayacağız. Kur koruma mevduat hesapları programlarını yıl sonuna kadar uzatıyoruz. Tüm kesimleri finansal olarak destekleyeceğiz. Her kesimden vatandaşımızı konut sahibi yapmak için kredi imkanları sunmaya devam edeceğiz. Togg’u desteklemek için gerekirse kamu alım garantisi vereceğiz. Milli gelirimizdeki her artışı 85 milyonun tamamına yansıtacak bir ekonomi yönetimiyle ile ülkemizi cumhuriyetimizin yeni yüzyılına hazırlayacağız.

Milliyet

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.