DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
STERLIN 40,7959 % -0.56
FRANG 35,5088 % -0.41
ALTIN 2.438,67 % 0,10
BITCOIN 63.679,57 0.797

Polis önlemine rağmen GTA 6 oyununu sızdırmıştı: Genç hacker’a verilen ceza belli oldu!

Dünyanın en fazla oynanan oyunlarından Grand Theft Auto (GTA) 6’nın görüntülerini sızdıran 18 yaşındaki hacker süresiz hastane cezasına çarptırıldı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Polis önlemine rağmen GTA 6 oyununu sızdırmıştı: Genç hacker’a verilen ceza belli oldu!

Grand Theft Auto VI görüntülerinin sızdırılmasında kritik bir rol oynayan 18 yaşındaki Lapsus$ hackerı bir hastane hapishanesinde ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı. Perşembe günü bir İngiliz yargıç, Arion Kurtaj’ın hala siber suçlar işlemek istediği için kamu için yüksek risk oluşturduğuna karar verdi.

Ağustos ayında Londra’da bir jüri Kurtaj’ın GTA VI’nın geliştiricisi Rockstar Games’e ve aralarında Uber ve Nvidia’nın da bulunduğu diğer şirketlere karşı siber saldırılar gerçekleştirdiğine karar verdi. Ancak Kurtaj otizmli olduğu ve mahkemeye çıkmaya elverişli olmadığı için jüriden söz konusu eylemleri suç kastıyla yapıp yapmadığına değil, gerçekleştirip gerçekleştirmediğine karar vermesi istendi.

SİBER SUÇLARA GERİ DÖNMEYE EĞİLİMLİ

BBC’nin haberine göre, Perşembe günkü duruşmada mahkeme Kurtaj’ın “gözaltındayken şiddet uyguladığını ve düzinelerce yaralanma ya da mala zarar verme vakası bildirdiğini” duydu. Bir akıl sağlığı değerlendirmesi de Kurtaj’ın “mümkün olan en kısa sürede siber suçlara geri dönme niyetini ifade etmeye devam ettiğini” ortaya koydu.

Doktorlar artık tehlike arz etmediğine karar vermediği sürece Kurtaj’ın ömür boyu hastane hapishanesinde kalması gerekecek.

SALDIRIYI POLİS ÖNLEMİNE RAĞMEN GERÇEKLEŞTİRDİ

Kurtaj geçtiğimiz Eylül ayında Nvidia ve İngiliz telekom sağlayıcısı BT/EE’yi hacklediği için kefaletle serbest bırakılırken 90 video GTA VI oynanış görüntüsü sızdırmıştı.

BBC’nin ayrı bir haberine göre, Kurtaj bu süre zarfında polis koruması altında bir otelde kalmasına rağmen, odada bulunan Amazon Fire Stick ve “yeni satın aldığı akıllı telefon, klavye ve fareyi” kullanarak Rockstar Games’e bir saldırı gerçekleştirmeyi başardı. Kurtaj olayın ardından son kez tutuklandı.



ROCKSTAR GAMES SALDIRIYI TELAFİ ETMEK İÇİN 5 MİLYON DOLAR HARCADI

Lapsus$ ile ilgisi olan 17 yaşındaki bir başka çocuğa ise 18 aylık bir kamu cezası ve sanal özel ağları kullanma yasağı verildi.

GTA VI’nın resmi fragmanı bu ayın başlarında yayınlandı ve Kurtaj tarafından sızdırılan videolardan ve fragmanın X’te (eski adıyla Twitter) erken yayınlanmasından sonra bile yüz milyonlarca kez izlendi.

BBC’nin haberine göre Kurtaj’ın savunması hakimin ceza verirken fragmanın başarısını göz önünde bulundurmasını isterken, hakim gerçek şirketlerin ve insanların Lapsus$ yüzünden zarar gördüğünü savundu. Rockstar Games saldırıyı telafi etmek için 5 milyon dolar harcadığını söyledi.

KAYNAK: HABER7

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.