DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
STERLIN 40,7959 % -0.56
FRANG 35,5088 % -0.41
ALTIN 2.438,67 % 0,10
BITCOIN 63.875,98 1.365

Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar’ın başkenti Doha’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek Stratejik Komite 9. Toplantısı’na katılmak üzere gittiği Katar’ın başkenti Doha’ya ulaştı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
Cumhurbaşkanı Erdoğan Katar’ın başkenti Doha’da

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, iki günlük ziyaret için bugün Katar’a gitti.

Doha’da düzenlenecek Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite’nin 9. Toplantısı’na katılacak olan Erdoğan, ayrıca Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile Gazze’deki son durumu ve kalıcı ateşkese yönelik çalışmaları ele alacak.

CUMHURBAŞKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, ‘Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani’nin davetine icabetle, Türkiye ile Katar arasındaki Yüksek Stratejik Komite’nin Dokuzuncu Toplantısı vesilesiyle Katar’a bir ziyaret gerçekleştiren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başkent Doha’ya ulaştı.’ denildi.

MASADA HANGİ KONULAR VAR?

Ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yüksek Stratejik Komite toplantısına katılacak ve Katar Emiri Al Sani ile baş başa görüşecek.

İkili ve bölgesel ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alınacağı görüşmede, Türkiye’nin desteklediği Kalkınma Yolu Projesi ile ilgili gelişmelerin de değerlendirilmesi bekleniyor. Proje, Yeni Delhi’de eylül ayında düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde, Türkiye’nin dahil olmadığı Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru (IMEC) Projesi’ne karşılık gündeme gelmişti.

Türkiye, Kalkınma Yolu Projesiyle Irak üzerinden Asya, Avrupa ve Körfez bölgeleri arasında bağlantı sağlayacak bir ulaşım ağı oluşturmayı hedefliyor. Erdoğan-Al Sani zirvesinde, proje hakkında Irak, BAE, Türkiye ve Katar arasında bugüne kadar yürütülen temas trafiğinde gelinen aşamanın gözden geçirileceği ifade ediliyor. Erdoğan ve Al Sani’nin gündeminde, ikili ilişkilerin yanı sıra en sıcak başlık Gazze’deki son durum olacak. İki lider, kalıcı ateşkes ve iki devletli çözüm için atılacak adımları, rehine takası ve insani yardım konularını detaylı olarak görüşecek.

YENİ ANLAŞMALAR

2014 yılında kurulan Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite, iki ülke ilişkilerinin daha da geliştirilmesini sağlarken, şimdiye kadar yapılan sekiz toplantıyla 95 anlaşmaya imza atıldı.

Ekim 2022’de İstanbul’da Erdoğan ve Al Sani başkanlığında İstanbul’da yapılan son toplantıda ise, iki ülke arasında 11 anlaşma imzalandı. Doha’da Erdoğan ve Al Sani’nin başkanlık edeceği 9. toplantıda da ticaret, yatırım, enerji, sanayi, müteahhitlik hizmetleri başta olmak üzere çeşitli alanlarda yeni anlaşmalara imza atılması bekleniyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2022’de 2,3 milyar dolara ulaşırken, Katar’ın Türkiye’deki yatırımları 20 milyar doları aştı ve Katar’da iş yapan Türk firması sayısı ise 727’ye ulaştı. Erdoğan, Katar’a son olarak temmuz ayında çıktığı körfez turu çerçevesinde gitmişti. (Aslıhan Altay Karataş)

Milliyet

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.