DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
STERLIN 40,7959 % -0.56
FRANG 35,5088 % -0.41
ALTIN 2.438,67 % 0,10
BITCOIN 63.747,71 0.966

AB, dünyanın ilk “Yapay Zeka Yasası”nı kabul etti: Artık takip yasak!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Avrupa Parlamentosu ve üye ülkeler, dünyadaki ilk “Yapay Zeka Yasası” konusunda anlaşmaya vardı.

Yayınlanma Tarihi : Google News
AB, dünyanın ilk “Yapay Zeka Yasası”nı kabul etti: Artık takip yasak!

Yeni yasa ile yüz tanıma amaçlı veri tabanı oluşturan bütün sistemler yasaklanıyor.

Su, enerji, yargı, sağlık ve biyometri gibi alanları yönetmek için kullanılan yapay zeka sistemleri “yüksek risk” kapsamına alınarak, çok daha katı kurallar getiriyor.

AB Komisyonu’nun iç pazardan sorumlu üyesi Thierry Breton, Cuma gecesi sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, taraflar arasında üç gündür devam eden müzakerelerin olumlu sonuçlandığını bildirdi.

ABD’DE 45 YAŞINDAKI ADAM SUÇSUZ YERE GÖZALTINA ALINMIŞTI

45 yaşındaki Robert Williams, çalıntı saat hırsızlığıyla ilgili bir soruşturmada yapay zeka tabanlı yüz tanıma teknolojisi tarafından yanlış teşhis edilmesinin ardından 30 saat gözaltında kaldı.

Memurlar tarafından kullanılan yüz tanıma teknolojisi Williams’ı binlerce dolar değerinde saat çalan bir şüpheliyle karıştırdı.

Sistem, şüphelinin bulanık bir CCTV görüntüsünü Williams ile ilişkilendirerek, yapay zeka tabanlı teknolojinin kullanımı nedeniyle bilinen ilk yanlış tutuklama vakası olarak kabul edildi.

“ÇOCUKLARINIZI GÖREMEDEN EVİNİZE GELİP SİZİ TUTUKLUYORLAR”

Williams, bu deneyimin “çileden çıkarıcı” olduğunu söyledi;

“Yanlış bir şey yapmadığınızı bildiğinizi düşünün… Ve siz daha arabadan inip eşinizle vedalaşmadan ya da çocuklarınızı göremeden evinize gelip sizi tutukluyorlar.”

45 yaşındaki Williams, 30 saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı ve Detroit polis departmanına karşı tazminat ve şüphelileri tanımlamak için yüz tanıma yazılımının kullanılmasının yasaklanması talebiyle devam etmekte olan bir dava açtı.

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.