DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
STERLIN 40,7959 % -0.56
FRANG 35,5088 % -0.41
ALTIN 2.438,67 % 0,10
BITCOIN 63.347,99 -0.813

MKE fabrikasında patlama: 5 şehit

Elmadağ ilçesindeki Makine ve Kimya Endüstrisi’ne ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda meydana gelen patlamada 5 işçi şehit oldu. Fabrika yerleşkesindeki üretim birimlerinin birbirinden uzak olması faciayı önledi.

Yayınlanma Tarihi : Google News
MKE fabrikasında patlama: 5 şehit

ANKARA Milliyet – Ankara’nın Elmadağ ilçesindeki Makine ve Kimya Endüstrisi’ne ait Roket ve Patlayıcı Fabrikası’nda dün sabah şiddetli bir patlama meydana geldi. İlk belirlemelere göre “kimyasal tepkime kaynaklı” olduğu belirtilen olayda, patlamanın yaşandığı birimde çalışan beş işçi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenlerin Mehmet Kutlu, İbrahim Özdemir, İhsan Küçükerdem, Ahmet Ünal ve Fırat Elverir olduğu belirlendi.

Gelişme üzerine Hatay programını yarıda kesen Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler süratle Ankara’ya dönerken, başsağlığı dilemek ve bilgi almak için Güler’i arayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Olaya ilişkin ilgili kurumlarca tahkikat başlatılması talimatını” verdi. Patlamayla ilgili başlatılan adli ve idari soruşturma kapsamında iki Cumhuriyet başsavcısı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan uzman müfettişler görevlendirildi.

Ankara Valisi Vasip Şahin ve Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu, patlamanın yaşandığı fabrikaya giderek, incelemelerde bulundu. Şahin, patlamanın dinamit lokumu bölümünde meydana geldiğini belirterek, “Teknik arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre kimyasal tepkimeden kaynaklandığı değerlendirilen bir patlama meydana gelmiş ve orada çalışan beş işçimiz maalesef vefat etmiştir. Şu anda Cumhuriyet savcılarımız konuyu inceliyorlar. Gerek otopsi gerekse diğer teknik çalışmalar, Cumhuriyet savcılarımızın koordinesinde yürütülüyor” dedi.

Kimyasal tepkime

Şahin, sabotaj ihtimali olup olmadığı yönündeki soruya “Şu anda ilk değerlendirmelerde, kimyasal tepkime neticesinde olduğuna dair arkadaşlarımızın kanaatleri var ama tabii Cumhuriyet savcılarımız bunu detaylı inceliyorlar. Diğer konularda, teknik konularda inceleme çalışmaları da bir taraftan devam ediyor” yanıtını verdi.

Kavaklıoğlu da, “Patlama olan yer de çok küçük bir bina. Kamera kayıtlarından baktığımızda da patlama anına kadar hiç olağanüstü bir şey yok. İşçilerimiz normal faaliyetlerini yapıyorlar ve patlama aniden oluşuyor” diye konuştu. Hayatını kaybeden çalışanların deneyimsiz olduğu yönündeki iddialara ilişkin soru üzerine Kavaklıoğlu, “Sürekli çalışan bir fabrika burası, birdenbire çalışan bir yer değil. Yeni işçi alınmış olabilir ama eskiden beri çalışan bir fabrikamız burası, öyle tecrübesiz insanların çalışacağı bir yer değil” dedi. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da, Twitter’dan yaptığı açıklama ile olayın aydınlatılması için gerekli adli ve idari soruşturmanın başlatıldığını duyurdu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Twitter hesabından “İlk ambulansımız olay yerine patlamadan 9 dakika sonra ulaşmış; toplam 4 ambulans, 2 UMKE timi ile 18 sağlık personeli görevlendirmesi yapılmıştır. Beş can kaybı dışında yaralımız bulunmamaktadır. Allah benzer kazalardan korusun” açıklamasını yaptı.

Bazı ev ve işyerlerinin camları kırıldı

İHA,DHA – Patlama sesi ilçenin büyük kısmından duyulurken, MKE yerleşkesine yakın bazı ev ve işyerlerinin camları kırıldı. Olayın ardından MKE yerleşkesinde çalışan işçilerin yakınları, yerleşkenin girişi önünde toplanarak, yetkililerden bilgi almaya çalıştı. Fenalık geçirenlere sağlık ekipleri ambulanslarda müdahale etti. Fabrika önünde bir baba, “Ahmet oğlum ben ölseydim de sen ölmeseydin” diyerek gözyaşı döktü. Acılı babayı diğer yakınları teskin etmeye çalıştı.

Güler Hatay programını yarıda kesti

Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, patlama nedeniyle Hatay programını yarıda keserek Ankara’ya döndü. Bakan Güler patlamayla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Patlama meydana gelene kadar kamera kayıtları mevcut. Patlamayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2 Cumhuriyet Savcısı görevlendirildi. Olay teferruatlı biçimde incelenecek ve gelişmeler kamuoyuyla paylaşılacaktır. Tekrar başımız sağ olsun.”

Erdoğan bilgi aldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Bakan Güler’i arayarak bilgi aldı. İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Görüşmede Cumhurbaşkanı’mız, patlamada şehit olan beş işçi kardeşimize Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dilemiştir. Meydana gelen olaya ilişkin ilgili kurumlarımızca tahkikat başlatılması talimatını da veren Cumhurbaşkanı’mız, ordumuza ve milletimize taziye dileklerini iletmiştir” ifadeleri yer aldı.

Milliyet

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.