DOLAR 32,4504 % -0.15
EURO 34,8290 % -0.66
STERLIN 40,7959 % -0.56
FRANG 35,5088 % -0.41
ALTIN 2.438,67 % 0,10
BITCOIN 63.969,99 1.332

Kripto Para Fiyatları Canlı Şekilde Nereden İzlenir?

Canlı kripto para fiyatları yatırım yapma veya satma konusunda karar verirken yatırımcıların dikkat ettiği son aşamadır. Aynı zamanda dijital paraların değeri fiat varlıklardan daha fazla faktöre dayalı olarak oluşur. Bu nedenle kripto para ticareti her zaman yüksek volatiliteye sahip olmasından dolayı riskli bir iştir. Fiyatlandırmanın önemli bir unsuru, piyasanın manipüle edilmesidir. Genellikle, kripto paraların fiyatı, […]

Yayınlanma Tarihi : Google News
Kripto Para Fiyatları Canlı Şekilde Nereden İzlenir?

Canlı kripto para fiyatları yatırım yapma veya satma konusunda karar verirken yatırımcıların dikkat ettiği son aşamadır. Aynı zamanda dijital paraların değeri fiat varlıklardan daha fazla faktöre dayalı olarak oluşur. Bu nedenle kripto para ticareti her zaman yüksek volatiliteye sahip olmasından dolayı riskli bir iştir.

Fiyatlandırmanın önemli bir unsuru, piyasanın manipüle edilmesidir. Genellikle, kripto paraların fiyatı, yalnızca bazılarının dikkat ettiği birçok faktöre bağlıdır. Deneyimsiz yatırımcılar, özellikle keskin fiyat değişiklikleri olduğunda fiyat hareketini belirlemekte zorlandıklarında kendilerini tutsak gibi hissedebilirler. Bu nedenle canlı kripto para fiyatlarının neye bağlı olduğunu, stratejiyi ne zaman değiştirmeniz gerektiğini ve neden hem ana varlıkları hem de gelişmekte olan projeleri içeren çeşitlendirilmiş bir yatırım portföyü oluşturmanın daha iyi olduğunu anlamak önemlidir.

Kripto paranın fiyatı neye göre belirlenir?

Birçok durum kripto paraların fiyatını etkiler. Ancak hem iç faktöre hem dış faktöre bağlı olarak değişebilir. Bu özelliklere rağmen, bazı kaldıraçlar para birimlerinin değerini oldukça keskin bir şekilde düşürebilir. Bu nedenle kripto para piyasasındaki tüm durumu dikkate almakta fayda var.

Haberlere bağlı olarak kripto paraların fiyatının değişmesi 

Kripto haberlerinin piyasa katılımcıları üzerinde ciddi bir etkisi vardır. Deneyim  gösteriyor ki, olumlu haberler hemen kripto varlığın değerini keskin bir şekilde artırırken, olumsuz bilgiler sonrasında düşer. Eğer zararda kalmaktan kaçınmak istiyorsanız, sadece kripto sektörünün değil, aynı zamanda politik ve ekonomik durumun özelliklerini de incelemeniz önerilir. Bu durumun ne olduğunu anlamak için temel unsurları göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, FTX borsasının iflasıyla ilgili haberler, BTC’nin değer kaybetmesine neden oldu. Aynı zamanda, dijital varlıkların online mağazalar tarafından ödeme aracı olarak kullanılacağını duyuran bir açıklama, önde gelen kripto paraların değerinin artmasını sağladı.

Aynı zamanda, belirtilen olayı daha ayrıntılı bir şekilde ele alan haberlerin, dijital varlığın değeri üzerinde daha ciddi bir etkisi olduğuna dikkat etmek de önemlidir.

Korku faktörü 

Bitcoin fiyat kuru üzerindeki en büyük etken, kripto para sahibinin yaşadığı duygusal durumdur. Psikolojik yön nadiren incelenmesine rağmen hayati bir rol oynar. Çoğu kripto paranın somut bir dayanağı yoktur. Değer artışı genellikle kullanıcı ilgisi ve sağlanan Blockchain teknolojisinin kullanışlılığı tarafından desteklenir. Bir kripto paranın gelişimini belirleyen faktörleri anlamak için, olumsuz haberlerin duyurulmasının hemen ardından varlığın davranışını incelemek gereklidir. Deneyimsiz yatırımcılar genellikle kripto varlıklarını hemen satmaya başlarlar. Hedge fonları sıklıkla bu durumu kullanarak bilgi alanını farklı bir bakış açısıyla (olumlu veya olumsuz) haberlerle doldurur.

Yasal düzenlemelerin etkisi

Herhangi bir yasa, düzenleme veya hükümet yetkililerinin yaptığı önceki açıklamalar, kripto piyasasını belirgin bir şekilde etkiler. Çin’de üçüncü taraf kripto paraların ve madencilik faaliyetlerinin yasaklanması gibi canlı bir örnek, piyasayı hemen çökertti.

Kripto para fiyat oranını dolar karşısında değerlendirmek ve ayrıntılı bir analitik resim oluşturmak istiyorsanız, politik ve ekonomik durumu değerlendirmek önemlidir. Ülkedeki gerilim arttıkça, dijital varlıklara olan talep artar. Bu varlıklara yatırım yapmak daha kolay ve hızlı bir şekilde kâr elde etmenizi sağlar. Durum düzeldiğinde ise yatırımlar tekrar fiat para olarak çekildiğinden piyasa düşer. Önemli bir miktarda yatırım yapmayı planlıyorsanız, kârlı fırsatları ve bunların süresini değerlendirmek için bu durumu göz önünde bulundurun.

Dolara karşı Pump, dump ve kripto para kuru 

“Pump and dump,” tek bir kripto varlığının değerini manipüle etmenin başka bir yoludur. Balinalar (büyük varlık sahipleri), bu tekniği başlangıçta dikkat çekmek, ardından bir varlığı düşürmek ve kâr elde etmek için kullanırlar. Pump and dump’ı önceden tahmin etmek zordur, çünkü yatırımcılar genellikle bunun hazır bir tezahürü ile karşı karşıya kalırlar. Bu, şu şekillerde tanımlanabilir:

  • Belirli bir coin seçimi; Eğer piyasa değeri düşük olan varlıkları listede görüyorsanız ve bu coin’leri WhiteBIT, Binance gibi büyük borsalarda bulmak zorsa, ek olarak da bu kripto paranın fiyatında bir artış görüyorsanız, bu coin’in değerinin yapay olarak artırılma stratejisinin bir parçası olduğundan emin olabilirsiniz;
  • Keskin bir yükseliş; Belirgin bir neden olmaksızın fiyatın artış göstermesi, coin etrafında yapay bir durumun geliştiğini gösterir. Bu tür varlıklara uzun vadeli yatırım yapmanız önerilmez. Bu sıklıkla dolandırıcılığa yol açan yüksek bir risktir. Bu tür keskin bir yükseliş sırasında anında iyi bir kâr elde edebilirsiniz, ancak zirveyi beklememelisiniz.

Bu faktörlere odaklanarak, kripto paranın fiyatının neye bağlı olduğunu objektif bir şekilde anlayabilir, durumu değerlendirebilir ve sürekli piyasa volatilitesi koşullarında bile bir işlem stratejisi oluşturabilirsiniz.

Kripto Paranın Fiyatını Oluşturan Faktörler

Bugün kripto para fiyatının oluşumunu etkileyen tüm faktörler birkaç ana kategoriye ayrılmıştır:

  • finansal faktörler – bu grup, fiyatlar, işlem hacimleri, para girişi veya çıkışı gibi finansal bilgileri içerir;
  • geliştirme faaliyetleri – her Blockchain protokolünün geliştirme faaliyeti. Bu rapor için kullanılan başlıca faktörler GitHub etkinliği ve genel geliştirici etkinliklerinden oluşur;
  • sosyal medya paylaşımları – bu kategori, her protokolün Twitter gibi sosyal medya platformlarındaki varlığını veya Google gibi arama motorlarında bahsedilme sıklığını yansıtır;
  • ağ kullanımı – belirli bir protokolün ne kadar yaygın bir şekilde kullanıldığını gösterir;
  • ağın büyüklüğü ve olgunluğu – bir ağın büyüklüğünü veya olgunluğunu ölçer.

Bitcoin’in değeri öncelikle stok-akış oranına, yani mevcut BTC miktarının yeni üretilen varlıkların oranına dayalı olarak belirlenir. Sistemdeki kıtlık nedeniyle, Bitcoin altın modeline benzer bir şekilde değerlendirilmelidir: Bitcoin üretimi karmaşıktır ve varlığın sayısı baştan sınırlıdır. Üretim yarıya indirildiğinde, yani yeni coin üretimi için ödül yarılandığında, büyümeyi teşvik eden yarılanma tarihleri olarak kabul edilir.

Ancak, piyasanın düşük likiditesi nedeniyle sadece iki yıl boyunca incelenebilmiştir. Bu yıllarda, her iki durumda da kripto para fiyatlarında gecikmeli artışlar kaydedilmiştir. Diğer faktörler, aktif BTC kullanıcı sayısı gibi etkenler, fiyatlandırmayı daha az etkilemiştir.

Bitcoin’in diğer kripto paraların üzerindeki etkisi

Ilginç bir şekilde, Bitcoin fiyatlandırmasındaki sosyal medyanın etkisini kabul etmekten kaçınılması da önemlidir. Ancak, Litecoin ve Monero için Github ve sosyal medya, fiyatlandırma için itici güçler olarak algılandı. Analiz, farklı temel faktörlerin farklı kripto para kategorilerini belirlediğini gösterdi.

Araştırmaya göre, Bitcoin’in fiyatında bir değişiklik, diğer kripto paraların, yani “altcoin” olarak adlandırılan kripto paraların fiyatlarını önemli ölçüde etkiler. Bitcoin’in stok-akış modeli tarafından yönlendirildiği görünüyor. Bu sonuçlar, hesaplamaların sınırlı sayıda olması nedeniyle sadece gösterge niteliğindedir, ancak ortalama fiyat seviyesi stok-akış oranıyla ilişkilidir.

Bir kripto paranın maliyeti, birçok parametreyi dikkate alan karmaşık bir kavramdır. Fiyatlandırma sorunlarını mümkün olduğunca sorumlu bir şekilde ele almak, kripto para yatırımlarında bir şeyler kazanıp kazanamayacağınıza bağlıdır. Belirli bir paranın değerinin nasıl geliştiğini değerlendirmek gereklidir. Yatırım fırsatları sunacak güvenilir bir platform seçmek de önemlidir. Bu durumda, kaynaklarınızı maksimum fayda ile dağıtabilir ve kullanabilirsiniz. Güncel kalmak için en son kripto para piyasası haberlerini yakından takip etmek gerekir.

Kaynak: Magazin Haberleri

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
    32,4246 32,4504 % -0.15
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
    34,6533 34,8290 % -0.66
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
    40,3409 40,7959 % -0.56
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    35,4247 35,5088 % -0.41
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    23,7003 23,7470 % -0.34
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    3.900,98 3.987,23 % 0,10
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    2.438,11 2.438,67 % 0,10
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
    63.969,99 1.332

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış