DOLAR 32,5700 % 0.24
EURO 34,9811 % -0.02
STERLIN 40,7796 % -0.08
FRANG 35,6963 % 0.2
ALTIN 2.449,73 % 0,55
BITCOIN 64.506,25 0.414

Ev alacaklar için büyük gün yarın: Kredi faizleri için 3 farklı tahmin!

Bir süredir üzerinde çalışılan “Orta Gelirliye Yönelik Konut Kampanyası”nda sona gelindi. Kampanyanın detayları yarın açıklanacak. Peki kredilerde faiz oranları ne olacak? İlk kez ev alacaklara farklı bir imkan sunulacak mı? Gayrimenkul uzmanı merak edilen soruları cevapladı.

Yayınlanma Tarihi : Güncelleme Tarihi : Google News
Ev alacaklar için büyük gün yarın: Kredi faizleri için 3 farklı tahmin!

Orta gelirlilere konut kampanyasında tarih belli oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kampanyaya ilişkin ayrıntıları 4 Ocak Çarşamba günü kamuoyuna duyuracak. Konutun değerine göre farklılaşan faiz oranlarının uygulanacağı bir kampanya olacağı belirtiliyor.  Peki faiz oranları ne olacak? İlk kez ev alacaklara farklı bir imkan sunulacak mı? Gayrimenkul uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı merak edilen soruları cevapladı. Özelmacıklı milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

ORTA GELİRLİYE KONUT KAMPANYASINDA BİR GELİR SINIRLAMASI OLACAK MI? YOKSA HERKES Mİ BAŞVURABİLECEK?

“Aslında çıkarılması planlanan projenin orta gelirlerle alakalı söylenmesine rağmen dar gelirliler ve üst gelirliler içerisinde bir model oluşturacağını söylemek mümkün. Adı üstünde mortgage uzun vadeli ipotekli konut sistemi olarak geçiyor.

TÜRKİYE’YE ÖZGÜ MORTGAGE DİYE ADLANDIRILMASININ SEBEBİ NE?

Türkiye’de son dönemde biz 10 yıl vadeli kredilerle sınırlandırılıyoruz. O nedenle bu kredinin öne çıkan ilk unsuru sürenin 15 yıla uzatılmasıdır. Bu nedenle Türkiye’ye özgü mortgage adıyla adlandırılması bundan dolayı.

‘DEĞERİNE GÖRE FAİZ UYGULANACAK’

Burada taşınmazın değerine göre çekilecek kredi ve faiz oranı farklılık gösterecektir. Daha yüksek değerde olan bir konut için daha yüksek faiz oranı söz konusu olacakken, daha düşük değerdeki bir konut için ise daha düşük faiz oranı uygulanacaktır.

KREDİ FAİZİ İÇİN 3 FARKLI ÖNGÖRÜ

Burada uygulanacak faiz oranlarının ise 1 seviyesinin altında olmasını ve bunun sektörde 0.79-0.89 ve 0.99 olmasını bekliyoruz.

‘KREDİDE KİŞİNİN GELİRİNE DE BAKILABİLİR’

Kredide ayrıca kişilerin gelirlerine bakma durumu da söz konusu olabilir. Bu çerçevede bu netleşmemiş olsa bile bu kredinin kamu bankaları tarafından finanse edilecek olması kamu bankalarının da çok risk barındırmamasıyla neticelendirilmelidir. Türkiye’de kredi geri ödeme oranı Avrupa’ya göre yüksektir. Bizde mortgage kredisi kullananların çok az bir kısmı ödememe durumuna düşüyor.

Türkiye’de son dönemde konut sahipliği oranında artış var. Yüzde 58’den yüzde 60’ı geçen oranlara kavuştu. Tabi kiralarla ilgili problemler devam ediyor. O nedenle bu modelin biraz daha inşaat halinde veya yeni bitmiş sıfır konutlarla değerlendirilmesi planlanıyor.

‘İLK KEZ KREDİ KULLANCAKLARA ESNEKLİK SUNULMALI’

Bazı illerde yeterli stok var. O nedenle biz ilk defa konut alacaklar için kredi kullanım miktarında esneklikler sunulmasının sektör temsilcisi olarak faydalı olacağını düşünüyoruz.

‘İPOTEKLİ SATIŞLARDA CİDDİ DÜŞÜŞ VAR’

Konut satışlarında ciddi düşüş var. Aralık rakamlarına baktığımızda Türkiye’deki toplam satışlar 1 milyon 370 bin seviyesinde kapanacak. Geçen yıl bu rakam 1.5 milyon seviyesindeydi. Konut satışlarında bir azalma var. İpotekli satışlarda ciddi bir düşüş var. Bu seviye yüzde 18’e kadar geriledi.

O noktada da gayrimenkul satışlarından devletin elde ettiği harç gelirleri var. 2023 yılında devlet tapu harçlarından 54 milyar TL gelir bekliyor. O noktada bu gelirlerin de etkilenmesi satışların biraz daha genele yayılmasıyla mümkün olabilir.

KONUT KAMPANYASININ DEVREYE ALINMASIYLA BİRLİKTE KONU PİYASASINDA FİYATLAR DÜŞER Mİ?

Konutun finansmanının kolaylaşması fiyatları ister istemez yukarı yönlü çekecektir ama konutta son dönemde fiyatların aslında belli oranda kaldığını söylemek mümkün. Merkez Bankası tarafından açıklanan konut fiyat endeksi ölçüsüne baktığınızda konutlar dövize, altına göre daha yüksek oranda kazandırdı.

‘ÇOK YÜKSEK OLMASINI BEKLEMİYORUM’

Ama hiç konutu olmayan kişilerin alması yatırım amacıyla kullanılmasının önüne geçer. O nedenle fiyatlarda bir yükselme olsa da bunun çok yüksek olmasını beklemiyorum.

Sektör olarak kampanyanın daha çok yeni inşaata girmek isteyen müteahhitleri ya da proje sahiplerini teşvik edici olmasını olarak bekliyoruz.”

Milliyet

YORUM YAP

Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.

DÖVİZ KURLARI

  • Dolar DOLAR
    ALIŞ SATIŞ FARK
    32,5586 32,5700 % 0.24
  • Euro EURO
    ALIŞ SATIŞ FARK
    34,9515 34,9811 % -0.02
  • Sterlin İNG. STERLİNİ
    ALIŞ SATIŞ FARK
    40,7479 40,7796 % -0.08
  • Frang İSV. FRANGI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    35,6716 35,6963 % 0.2
  • Kanada Doları KAN. DOLARI
    ALIŞ SATIŞ FARK
    23,8629 23,8765 % 0.27
  • Çeyrek Altın ÇEYREK ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    3.918,98 4.005,31 % 0,55
  • Gram Altın GRAM ALTIN
    ALIŞ SATIŞ FARK
    2.449,36 2.449,73 % 0,55
  • Bitcoin BITCOIN
    FİYAT DEĞİŞİM
    64.506,25 0.414

DÖVİZ ÇEVİRİCİ

  • Satış
    Alış